• image

Λαόχι σαβόρι

on Ιανουαρίου 31, 2018

Λαόχι σαβόρε
Tα λαόχια τα βρίσκουμε σε ακαλλιέργητες περιοχές του Μαράθου και σε μέρη καθαρά από  φυτοφάρμακα, για πάνω από 100 χρόνια.
Είναι ένα είδος μύκητα που βγαίνει μέσα από το έδαφος, έχει  σχήμα πατάτας και διάφορα μεγέθη. Ανάλογα με το χρώμα του εδάφους είναι και το χρώμα του, καφέ η σκούρο καφέ.  
Η εποχή που βγαίνουν  είναι γύρω στα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ανάλογα με τις βροχοπτώσεις.
Τα λαόχια τα φτιάχνουμε με διάφορους τρόπους, όπως στιφάδο, σαβόρε και  γλυκό κουταλιού
 
Υλικά
3 λαόχια
αλεύρι όσο χρειάζεται για το αλεύρωμα
λάδι  για το τηγάνισμα
ξύδι ένα ποτήρι κρασιού περίπου ανάλογα την ποσότητα που έχουμε από τα λαόχια
δεντρολίβανο    
αλάτι
                                                                                 
Διαδικασία                                                                                                
Καθαρίζουμε τα λαόχια όπως τις πατάτες, τα κόβουμε σε στρογγυλές φέτες  και τα αλατίζουμε. Αλευρώνουμε τα λαόχια και τα τηγανίζουμε, στο τέλος ρίχνουμε το δεντρολίβανο  και σβήνουμε με ξύδι.  Συνοδεύονται από πατάτες τηγανητές κομμένες σε μεγάλο μέγεθος
Η συνταγή είναι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαράθου.



ΑΓΡΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΧΟΡΤΑ (ΤΣΙΓΑΡΟΛΑΧΑΝΑ) ΜΕ ΣΟΥΠΙΕΣ

on Φεβρουαρίου 01, 2018

Σουπιές με μάραθα και σπανάκι
Τα παλιά χρόνια, τα ψάρια και τα θαλασσινά ήταν σπάνια στα απομονωμένα και μακριά από τη θάλασσα χωριά. Στα μπακάλικα του χωριού υπήρχε μόνο παστός μπακαλιάρος και ξερές σουπιές. Οι σουπιές με μάραθα και σπανάκι, είναι ένα  παραδοσιακό  νηστίσιμο φαγητό και το έκαναν συνήθως τη Μεγάλη Σαρακοστή. Όταν η σουπιά ήταν φρέσκια, οι νοικοκυρές την καθάριζαν και δεν πετούσαν το μελάνι για να το βάλουν στο φαγητό και να μυρίσει θάλασσα.


Υλικά
1 κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια και 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι μάραθο
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα λευκό κρασί
νερό
αλάτι
πιπέρι



Διαδικασία
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές και τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και το μάραθο, τα αφήνουμε να στραγγίσουν και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε στο τσικάλι το λάδι και αφού κάψει (όχι πολύ) ρίχνουμε τις σουπιές  και τις αφήνουμε να σοταριστούν καλά. Όταν απορροφήσουν τα υγρά που θα κατεβάσουν, ρίχνουμε το κρεμμύδι και αφού σοταριστεί και αυτό, σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα μάραθα και λίγο νερό. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία (αν χρειαστεί ξαναπροσθέτουμε νερό). Αλατίζουμε. Λίγο πριν ψηθεί το φαγητό ρίχνουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε περίπου για 5 ακόμη λεπτά (θέλουμε το σπανάκι να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το πιπέρι και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βόνης