• image

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΣΥΓΛΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΟ

on Φεβρουαρίου 01, 2018

Φασολάδα με σύγλινο και τηγανόψωμο
Κρητική διατροφή. Μια διατροφή φημισμένη και πλούσια σε γεύσεις, που στηρίζεται στην απλότητα των συνταγών και την ανάγκη των τότε Κρητικών με λιγοστά υλικά, να δημιουργούν γευστικά πιάτα. Τα «μαγεροψήματα ή μαγέματα» όπως συνήθιζαν να λένε τα φαγητά με όσπρια στη Κρήτη, σερβίρονται με διάφορους τρόπους όπως νερόβραστα - για να συνοδεύουν τη ρακή τους -, ή κοκκινιστά. Πολλές φορές πρόσθεταν ρύζι για να κάνουν πιο χορταστικές τις μερίδες τους. Συνήθιζαν να τα αρωματίζουν με φλούδες πορτοκαλιού και σε ειδικές περιστάσεις να προσθέτουν κομμάτια σύγκλινου για να νοστιμέψει το φαΐ τους. Το σύγκλινο ήταν ένα προϊόν καπνιστού κρέατος που το διατηρούσαν μέσα στη γλίνα του χωρίς να χρειάζονται τις σύγχρονες ανέσεις όπως το ψυγείο. Όμως πέρα του κυρίως πιάτου κι ενός ποτηριού κρασιού στο τραπέζι, πάντα θα υπήρχε και ο «άρτος». Είτε με τη μορφή παξιμαδιού είτε, οι τυχεροί, με τη μορφή φρεσκοζυμωμένου ψωμιού, είτε ως τηγανόψωμο, έδεσμα  δωρικό ( μόλις τρία υλικά, αλεύρι, λάδι, νερό) αλλά νόστιμο, όπως συνήθιζαν να τρώνε τότε.



 Υλικά  για φασολάδα με σύγλινο
2 φλυτζάνες ξερά φασόλια
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο σε λεπτές φέτες
1 πιπεριά σε λεπτές φέτες
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
σύγλινο σε μικρά κομμάτια



Υλικά για τηγανόψωμο
2 κούπες  χλιαρό νερό
αλάτι
λίγο λάδι
αλεύρι όσο πάρει



Διαδικασία για φασολάδα με σύγλινο 

Αποβραδίς βάζουμε  τα φασόλια σε λεκάνη με  νερό. Στο τσικάλι βράζουμε τα φασόλια  και χύνουμε  το πρώτο νερό. Σε καθαρό τσικάλι βάζουμε το κρεμμύδι, τα φασόλια το καρότο, τον πελτέ, το σέλινο και την πιπεριά, προσθέτουμε νερό και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
Στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά,  ψήνουμε το σύγλινο με λίγο λάδι και λίγο σκόρδο κομμένο σε μικρά κομμάτια και τα περιχύνουμε στη φασολάδα. Σερβίρουμε με ελιές, ραπάνι και τηγανόψωμο.



Διαδικασία για τηγανόψωμο
Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε νερό, αλάτι, λίγο λάδι και αλεύρι έως ότου το μείγμα γίνει ομοιογενές. Το απλώνουμε στο τηγάνι  και το ψήνουμε. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και διάφορα αρωματικά.

Η συνταγή είναι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλατά.